You are currently viewing Δρόμοι της Επανάστασης του 21 στη Χαλκίδα

Δρόμοι της Επανάστασης του 21 στη Χαλκίδα

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας του προγράμματος: https://1oepalxalkidas.wixsite.com/dromoi21

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας υπό την εποπτεία των καθηγητών μας κ. Μιχάλη Μωραϊτίδη, Γιώργου Κεσελόπουλου και Χαράλαμπου Μπέη,υλοποιήσαμε πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που φέρει τον τίτλο «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 21 ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ». Πρόκειται για τη μελέτη της ιστορίας της πόλης μέσα από τα οδωνύμια, δηλαδή μέσα από τα ονόματα των δρόμων της. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, διότισυχνά παρατηρούμε το παράδοξο φαινόμενο να περιδιαβαίνουμε στους δρόμους της πόλης μας, να πηγαίνουμε στην αγορά για ψώνια, να κατοικούμε σε δρόμους που δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους, που δεν έχουμε αναρωτηθεί ή και που αγνοούμε τι σημαίνει το όνομα που φέρουν, πως συνδέονται με ιστορικά πρόσωπα, με τόπους και γεγονότα που συνθέτουν την ιστορική διαδρομή της πόλης στο χρόνο.

 

Μέσα λοιπόναπό το συγκεκριμένο πρόγραμμα καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαμε, να αντιληφθούμε βαθιά τη διαδικασία παραγωγής και διατύπωσης ιστοριογραφικού λόγου και να εξοικειωθούμε με τις σχετικές έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές. Ήταν λοιπόν ένα όμορφο και συναρπαστικό ταξίδι στους δρόμους της ιστορίας της πόλης μας – (και γι αυτό ευχαριστούμε πολύ τους καθηγητές μας με τους οποίους συνεργαστήκαμε στενά, προσέχοντας πάντοτε τις συμβουλές τους επί του προγράμματος) – αφού μάθαμε για πρόσωπα και για γεγονότα τα οποία σε μεγάλο βαθμό αγνοούσαμε, που συνδέονται με την πόλη μας.

Αλλά θα μας επιτρέψετε να αναφερθούμε με συντομία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του πρόγραμματος «Δρόμοι της Επανάστασης του 21 στη Χαλκίδα».

Ειδικότερα, με τα μεθοδολογικά εργαλεία της ιστορίας και με τις εφαρμογές της πληροφορικής δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός χάρτης όπου σημειώνονται τα οδωνύμια της Χαλκίδας που συνδέονται ποικιλοτρόπως με την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και όπου πατώντας στον σχετικό σύνδεσμο, παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία των ονομάτων που φέρουν οι δρόμοι της πόλης. Το σύνολο του υλικού μάλιστα είναι προσβάσιμο στον επίσημο ιστότοπο του σχολείου μας και έτσι καθηγητές, μαθητές αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ξεναγηθεί στους δρόμους της πόλης μας, μπορούν να περιηγηθούν από τον υπολογιστή τους, το τάμπλετ ή το κινητό τους και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης. Είναι ένα μάθημα τοπικής ιστορίας, στο οποίο είχαμε τη μεγάλη χαρά να συμμετέχουμε, επιβεβαιώνοντας ότι μαθητές και καθηγητές μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και να πραγματοποιούν δημιουργικές εργασίες ενισχύοντας την κριτική τους σκέψη.

Η ιστορία της Χαλκίδας και γενικότερα της Εύβοιας μέσα από την καταγραφή και την μελέτη των δρόμων της συνδέθηκε άρρηκτα με τη γενική ιστοριογραφία για την Ελληνική Επανάσταση και με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας “ζωντάνεψε” και έγινε πιο προσιτή στο φιλομαθές κοινό που ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για την ιστορία των οδωνυμίων της πόλης που σχετίζονται με το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μετά από τον εντοπισμό και την καταγραφή των οδών που σχετίζονται με την Επανάσταση, συγκροτήθηκαν πέντε θεματικές για να διευκολυνθεί η έρευνα των συμμετεχόντων. Οι κατηγορίες είναι : α) πολιτικοί αξιωματούχοι και προεστοί (κοινοτικοί άρχοντες), β) εκκλησιαστικοί άνδρες (κληρικοί), γ) οπλαρχηγοί και αγωνιστές, δ) ναυτικοί και πυρπολητές (μπουρλοτιέρηδες)και ε) ιστορικές τοποθεσίες όπου πραγματοποιήθηκαν μάχες. Στη συνέχεια λειτουργήσαμε ως μικροί ιστορικοί ερευνητές και ερευνήτριες (και σε αυτό ήταν σημαντική η βοήθεια που μας προσέφερε ο φιλόλογος μας κ. Μωραϊτίδης), εντοπίσαμε μέσα από την αξιοποίηση ηλεκτρονικών και έντυπων πηγών και άλλων τεκμηρίων, πληροφορίες σχετικές με τα προς διερεύνηση θέματα και συνθέσαμε βιογραφικά και ιστορικά σημειώματα για τα πρόσωπα ή τις τοποθεσίες που ενδιέφεραν, συνοδευόμενα και από χαρακτηριστικές προσωπογραφίες επώνυμων αγωνιστών (όπου αυτό κατέστη εφικτό) – τις οποίες αντλήσαμε από την Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, καθώς και από την παράθεση ποιημάτων, θρύλων και δημοτικών τραγουδιών που σχετίζονται με την πλούσια ελληνική λαϊκή παράδοση και που μιλούν για τα πρόσωπα για τα οποία εργαστήκαμε.   

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που υλοποιήσαμε αυτό το πρόγραμμα, θελήσαμε να αναδείξουμε την συμβολή της Χαλκίδας στην Επανάσταση του 21 και να συντελέσουμε και εμείς στην ενδυνάμωση της ιστορικής ταυτότητας της πόλης και της αυτογνωσίας των συμπολιτών μας. Θα θέλαμε να κλείσουμε με μια ευχή : Η προσπάθεια μας να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω ιστορική έρευνα από τα σχολεία της πόλης μας και (γιατί όχι) να αξιοποιηθεί από τις τοπικές αρχές και το Υπουργείο Παιδείας, αναδεικνύοντας εμάς τους μαθητές σε πρεσβευτές του τόπου μας μέσα από την δημόσια προβολή της ιστορίας της πόλης μας, για την οποία αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 21 ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ» εργάστηκαν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας:

Από την Α Τάξη  (Τμήματα Α2, Α3, Α4, Α5) : Κατσίβαλης Νικόλαος, Κεχρής Παναγιώτης, Μποϊντά Θωμαή, Οσάγι Βικτώρια, Παπακωνσταντίνου Χρήστος, Πριστούρη Έλενα, Ταφραλής Κωνσταντίνος, Τσιαχτή Νίκη, Χατήρας Λάζαρος

Από την Β Τάξη (Τμήματα Β2, ΒΠ1) : Βλάχος Αθανάσιος, Γάτος Μάριος, Γιωτόπουλος Νικόλαος, Ελαιοτριβάρης Ιωάννης, Θωμόπουλος Θεόδωρος, Κανάρια Αναστασία

Οι καθηγητές

Μιχάλης Μωραϊτίδης

Γιώργος Κεσελόπουλος

Χαράλαμπος Μπέης

 
 

Αφήστε μια απάντηση