You are currently viewing Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος

Ειδικότητες
1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών
2. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

Οι εξειδικευμένες γνώσεις για τα γεωργικά προϊόντα, την μεταποίηση αυτών και γενικότερα για το περιβάλλον έχουν αποκτήσει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Ένας από τους τομείς των Επαγγελματικών Λυκείων που αναφέρεται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και στις δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα που απορρέουν από αυτήν και συγκεκριμένα τη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων αλλά και στη σχέση γεωργίας και περιβάλλοντος που είναι πρωταρχικής και θεμελιώδους σημασίας τα τελευταία χρόνια.

Σκοπός του τομέα είναι να εκπαιδεύει νέους παρέχοντας γνώσεις και καλλιεργώντας δεξιότητες απαραίτητες για την επιτυχημένη ενασχόληση τους στον Γεωργικό τομέα ή την συνέχιση των σπουδών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι), εξεταζόμενοι Πανελλαδικά σε 6 ή 4 μαθήματα αντίστοιχα.

Γιατί να επιλέξω την ειδικότητα

Η ενασχόληση με την πρωτογενή γεωργική παραγωγή και τις δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, η δημιουργική κατασκευή και φροντίδα πλατειών, πάρκων, κήπων και λοιπών χώρων αναψυχής και πρασίνου, καθώς και περιβαλλόντων χώρων κτιρίων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της εργασίας του απόφοιτου του τομέα Γεωπονίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο απόφοιτος συνδυάζοντας γνώσεις γεωπονίας, ανθοκομίας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τη δυναμική ανάπτυξης ενός τοπίου που μελετά, καταφέρνοντας μοναδικό συνδυασμό του φυτικού υλικού με τις ανθρώπινες κατασκευές. Για το σκοπό αυτό φροντίζει για την αναπαραγωγή, τη μεταφύτευση, το κλάδεμα και τη συντήρηση των ανθοκομικών φυτών και δένδρων που βρίσκονται σε πλατείες και πάρκα, ώστε να δημιουργεί ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής, εναρμονισμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του ανθρώπου και φυσικά στο ευρύτερο τοπίο. Σχεδιάζει το χώρο με γνώμονα αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου τη λειτουργικότητα και την αξιοποίηση όλης της έκτασης, αποσκοπεί στη δημιουργία καλαίσθητων και χρηστικών εξωτερικών χώρων που δένουν αρμονικά το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες κατασκευές.

Ειδικά σε περιοχές με έντονο το αστικό στοιχείο και μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε μεγάλα και πυκνοδομημένα αστικά κέντρα, η ανάγκη για επαφή με την φύση αυξάνει και θα πρέπει ο συγκεκριμένος ειδικός, εκμεταλλευόμενος τα φυσικά χαρακτηριστικά (γεωμορφολογία, μικροκλίμα, οδικούς άξονες και άλλα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή μελέτης), να δημιουργήσει όχι απλά πράσινους χώρους αλλά νέους, καλαίσθητους, υψηλής αισθητικής και αξίας, εναρμονισμένους στο τρόπο και ρυθμό ζωής μας.

Που θα δουλέψω

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων αναμένεται να αποκτήσει, κατα την εκπαίδευση του τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγέλματα:

  • Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητες του και τους τρόπους εμπορικής τους διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασης τους (δρυμοί, βιότοποι κλπ.)
  • Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
  • Να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής
  • Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων
  • Να παρακολουθεί και να επεμβαίνει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου).
  • Να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα
  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους
  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους
  • Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής
  • Να ελέγχει σε στοιχειώδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία
  • Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή
  • Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται τα βασικά γεωργικά προϊόντα
  • Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου υγιεινής τους
  • Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
  • Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στον χώρο των τροφίμων
  • Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο
  • Να γνωρίζει να συναλλάσσεται
  • Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας αναμένεται να αποκτήσει, κατα την εκπαίδευση του τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγέλματα:

  • Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητες του και τους τρόπους εμπορικής τους διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασης τους (δρυμοί, βιότοποι κλπ.)
  • Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
  • Να εκτελεί αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων (να προετοιμάζει το έδαφος για φυτεύσεις ή σπορές, να φυτεύει, λιπαίνει, καλλιεργεί και αρδεύει την παραγωγή του, να συλλέγει και να αποθηκεύει την παραγωγή του, να χειρίζεται, επισκευάζει και συντηρεί τα σκεύη και τα εργαλεία του, κλπ)
  • Να εκτιμά το είδος και την ποσότητα της παραγωγής που θα καλλιεργήσει, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, του καιρού, του μεγέθους και της θέσης της επιχείρησης
  • Να επιλέγει τη γη που θα καλλιεργήσει, να καθορίζει το χρόνο άρωσης και να εκτελεί ειδικές τεχνικές εργασίες κατεργασίας και συντήρησης του εδάφους
  • Να επιλέγει και να αγοράζει τους τύπους και ποσότητες από σπόρους ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιήσει, τα λιπάσματα και τον εξοπλισμό
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες φυτοπροστασίας και ζιζανιοκτονίας, με συμβατικές κυρίως μεθόδους (αναγνώριση βασικών συμπτωμάτων ασθενειών, διάκριση γεωργικών φαρμάκων και σκευασμάτων)
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες λίπανσης (προσδιορισμός των λιπαντικών απαιτήσεων μιας καλλιέργειας, σχεδιασμός προγράμματος λίπανσης, εφαρμογής λιπασμάτων κλπ)
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες συλλογής και αποθήκευσης των προϊόντων του (χειρισμός πρώτης ύλης και εξοπλισμού, διαλογή, τυποποίηση μεταφορά κλπ)
  • Να εφαρμόζει τις βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας
  • Να χειρίζεται και να συντηρεί βασικά γεωργικά μηχανήματα και μηχανήματα κατεργασίας εδάφους
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες εκτροφής των παραγωγικών αγροτικών ζώων (ειδικότερα, να διακρίνει τις κυριότερες φυλές ή τα υβρίδια που εκτρέφονται κατά κλάδο ζωικής παραγωγής και να τις/τα συνδέει με τις παραγωγικές τους ικανότητες. Να γνωρίζει τα διάφορα συστήματα εκτροφής των κατά κλάδοεκτρεφόμενων ειδών. Να εφαρμόζει τους βασικούς κανόνες διατροφής και υγιεινής μιας εκμετάλλευσης -ανάλογα με το είδος της- καθώς και του απαιτούμενου εξοπλισμού κατά περίπτωση)
Συνέχιση σπουδών

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ). Μπορούν να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις εξής σχολές:

  • Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων
  • Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
  • Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος
  • Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας
  • Οινολογίας και τεχνολογίας Ποτών
  • Τεχνολογίας Τροφίμων
  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων
  • Μηχανικής Βιοσυστημάτων
  • Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων
  • Ζωικής Παραγωγής
  • Φυτικής παραγωγής
  • Ανθοκομίας – Αρχιτεκτονικής Τοπίου
  • Αρχιτεκτονικής Τοπίου
  • Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
  • Ιχθυοκομίας – Αλιείας
  • Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης
  • Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
  • Εμπορίας και Ποιοτικού ΕλέγχουΑγροτικών Προϊόντων
  • Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων
  • Τεχνολογίας – Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων
  • Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
  • Διατροφής και Διαιτολογίας

Σε περίπτωση που κάτοχος απολυτηρίου ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ή Β΄) πάρει μέρος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ή Β΄) μετά το έτος απόκτησης του απολυτηρίου έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να εξετασθεί σε μαθήματα διαφορετικής ειδικότητας, τομέα και κύκλου από αυτά που εξετάσθηκε κατά την πρώτη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μαθήματα Ειδικότητας

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Β’ Τάξης

Στην Β’ τάξη οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα συνολικής διάρκειας 35 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, τα οποία χωρίζονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας συνολικής διάρκειας 12 ωρών και μαθήματα του τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής διάρκειας 23 ωρών. Αναλυτικά τα μαθήματα είναι:

Ειδικότητα: Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
ΜάθημαΘεωρίαΕργαστήριο
Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας22
Αγροτική Ανάπτυξη και Οικονομία22
Γεωργική Μηχανή Ι23
Φυτοπροστασία22
Φυτική Παραγωγή2
Αμπελουργία11
Σύνολο1112
Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
ΜάθημαΘεωρίαΕργαστήριο
Αγροτική Ανάπτυξη και Οικονομία22
Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων και Ποτών31
Κατασκευές Αγροβιοτεχνίας23
Μηχανολογικός Εξοπλισμός Γεωργικών Βιομηχανιών22
Παραγωγή και Χειρισμός Γεωργικών Προϊόντων2
Παραγωγή Έτοιμων Τροφίμων και Ποτών2 
Σύνολο1310
Ειδικότητα: Τεχνικός Ζωϊκής Παραγωγής
ΜάθημαΘεωρίαΕργαστήριο
Αγροτική Ανάπτυξη και Οικονομία22
Γεωργική Μηχανή ΙΙ22
Διατροφή Αγροτικών Ζώων22
Πτηνοτροφία – Χοιροτροφία 42
Ζωϊκή Παραγωγή2
Μελισσοκομία – Σηροτροφία2 
Σύνολο149
Ειδικότητα: Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
ΜάθημαΘεωρίαΕργαστήριο
Θερμοκήπια και Εξοπλισμοί22
Αγροτική Ανάπτυξη και Οικονομία22
Γεωργική Μηχανική ΙΙΙ23
Φυτοτεχνία Φυτοπροστασία 22
Μηχανήματα και Εργαλεία Φυτοτεχνικών Έργων2
Αρχιτεκτονική Τοπίου2 
Σύνολο1211

Στην Γ’ τάξη οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα συνολικής διάρκειας 35 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, τα οποία χωρίζονται σε μαθήματα γενικής παιδείας συνολικής διάρκειας 12 ωρών και μαθήματα ειδικότητας συνολικής διάρκειας 23 ωρών. Αναλυτικά τα μαθήματα κάθε ειδικότητας είναι:

Ειδικότητα: Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
ΜάθημαΘεωρίαΕργαστήριο
Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις31
Περιβάλλον και Γεωργία22
Ανθοκομία Λαχανοκομία22
Δενδροκομία32
Εκμηχάνιση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων2
Αγγλικά Ειδικότητας2 
Σύνολο149
Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
ΜάθημαΘεωρίαΕργαστήριο
Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις31
Περιβάλλον και Γεωργία22
Επεξεργασία – Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων32
Επεξεργασία – Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων32
Συσκευασία Τροφίμων και Ποτών2
Αγγλικά Ειδικότητας2 
Σύνολο158
Ειδικότητα: Τεχνικός Ζωϊκής Παραγωγής
ΜάθημαΘεωρίαΕργαστήριο
Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις31
Περιβάλλον και Γεωργία22
Βοοτροφία – Αιγοπροβατοτροφία33
Μεταποίηση Ζωϊκών Προϊόντων 22
Βιολογική Διατροφή Ζώων2
Αγγλικά Ειδικότητας2 
Σύνολο149
Ειδικότητα: Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
ΜάθημαΘεωρίαΕργαστήριο
Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις31
Περιβάλλον και Γεωργία22
Εφαρμογές Αρδευτικών Δικτύων Κηποτεχνίας22
Καλλιέργεια Ανθοκομικών Φυτών32
Σχεδιασμός Φυτοτεχνικών Έργων και Η/Υ2
Αγγλικά Ειδικότητας2 
Σύνολο149 

 

Αφήστε μια απάντηση