You are currently viewing Παγκόσμια Ημέρα για το Διαδίκτυο

Παγκόσμια Ημέρα για το Διαδίκτυο

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Διαδίκτυο, η ψυχολόγος του σχολείου μας κ. Μιχαηλίδου, στέλνει αυτή την επιστολή προς τους γονείς, με σκοπό να τους βοηθήσει να διερευνήσουν τυχόν ανάγκες των παιδιών τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να είναι ενήμεροι για το πού θα μπορέσουν να απευθυνθούν σε περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια.

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,Καλημέρα σας!Εύχομαι να είστε όλοι και όλες καλά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο στις 9 Φεβρουαρίου και καθώς -λόγω καραντίνας -οι έφηβοι περνούν ακόμα περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες δημιούργησα αυτή την επιστολή με σκοπό να βρείτε χρήσιμο υλικό για την ενημέρωσή σας.Όπως γνωρίζετε, παρά τα πολλά πλεονεκτήματα του Διαδικτύου υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Ιδιαίτερα στους προεφήβους και εφήβους είναι πλέον πολύ διαδεδομένη η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το Facebook, το Tiktok και το twitter.Τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει πιο έντονη την εμφάνισή τους φαινόμενα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός(cyberbulling), η «αποπλάνηση» (grooming), καθώς και η ανταλλαγή γυμνών φωτογραφιών και προκλητικών μηνυμάτων(sexting) που αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εκφοβισμό.Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τα παραπάνω φαινόμενα, καθώς αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πιο σίγουροι να συζητήσετε με τα παιδιά σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, ενώ θα είστε πιο έτοιμοι/ες να διαχειριστείτε κάποια δυσκολία του παιδιού σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Όταν οι γονείς είναι ενήμεροι αυτό βοηθά και τα παιδιά να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια να τους εκμυστηρευτούν κάτι που τα προβλημάτισε, καθώς και να είναι λιγότερα αντιδραστικά στα όρια που θα θέσουν οι γονείς.

Σκοπός δεν είναι φυσικά να φοβίσετε τα παιδιά, αλλά να γνωρίζουν πως πρέπει να είναι ενήμερα και πως θα τα υποστηρίξετε εάν χρειαστεί.Κάτι που θα ήταν βοηθητικό να γνωρίζετε σε περίπτωση που το παιδί σας σας αποκαλύψει ότι υπήρξε θύμα παρενόχλησης, αποπλάνησης ή διαδικτυακού εκφοβισμού είναι αρχικά να του πείτε πως θα είστε εκεί να ακούσετε ό, τι θέλει να σας πει και πως θα το στηρίξετε. Είναι σημαντικό να ευχαριστήστε το παιδί σας που σας εμπιστεύτηκε. Μην το παροτρύνετε να ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση του cyberbulling. Επίσης, είναι εξαιρετικής σημασίας να μην κατηγορήσετε το παιδί γιατί π.χ. δεν πρόσεξε, καθώς έτσι το παιδί μπορεί να νιώσει ένοχο, να πιστέψει πως δεν το εμπιστεύεστε και να μη ζητήσει ξανά τη βοήθειά σας.Σε περίπτωση που το παιδί σας αποκαλύψει ή ενημερωθείτε ότι υπήρξε θύτης παρενοχλώντας ή εκφοβίζοντας στο διαδίκτυο μην το τιμωρήσετε και μην του μιλήσετε άσχημα. Θα βοηθήσει να του εξηγήσετε τις συνέπειες της πράξης του και να του πείτε πως σίγουρα κάτι θα πρέπει να τον/την έχει δυσκολέψει πολύ, για να φτάσει σε σημείο να κάνει που βλάπτει άλλα άτομα. Πείτε του πως θα το βοηθήσετε να βρει τι τον/την δυσκολεύει ακόμα και με τη βοήθεια κάποιου/ας ειδικού.Τα παιδιά είτε θύματα είτε θύτες τέτοιων φαινομένων νιώθουν φόβο.Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικών και να απευθυνθείτε σε αντίστοιχες γραμμές υποστήριξης (αναγράφονται παρακάτω).

Σας εύχομαι καλή δύναμη και ό,τι χρειαστείτε είμαι στη διάθεσή σας!

Με εκτίμηση,Άρτεμις Μιχαηλίδου

Η Ψυχολόγος του σχολείου.

Βοηθητικά links για πιο λεπτομερή ενημέρωση:

https://saferinternet4kids.gr/parousiaseis/highschool

https://youtu.be/Gpfqg0rAHxQ

https://youtu.be/qviKz3P3fQw

http://www.help-line.gr/…/01/Brochure_Grooming_web1.pdf

Γραμμές Υποστήριξης:

1.Γραμμή Βοηθείας & καταγγελιών ‘help-line’: 210 6007686(09.00 –17.00) http://www.help-line.gr/

2.Μονάδα Εφηβικής Υγείας: 8001180015 (09.00-15.00)Παρακολούθηση σεμιναρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας «Από το Α ως το Ω: Μία ακαδημία για γονείς: Χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και τους Εφήβους –Διαδικτυακή Εξάρτηση» την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις18.00 στο http://youtu.be/m3IQq8OFbQY

Αφήστε μια απάντηση